Pages

Ad's

Sunday, March 8, 2015

KELAHIRAN YANG TAK DIJANGKA




Alhamdulillah Akid dah pun 5 bulan skrg...Sejak bertukar status sebagai mak mak ni aku banyak belajar adapt dgn dunia baru..sebagai wife dan mak kpd Akid..Kalau dulu waktu tidur adalah paling nikmat...sekarang tidak lagi..semua dah berubah.Walaupun Akid banyak karenah tapi boleh pulak aku sabar melayan dia.Banyak miracle sepanjang Akid dilahirkan...banyak benda yg buatkan aku xsangka n jangka memandangkan tidak pernah ada kelahiran pramatang dlm sejarah keluarga aku.

First and foremost pengalaman masa nk bersalin...33w time tu.Mlm before delivery aku muntah non stop...asal makan muntah...n ceri beri...mmg meletihkan...bdn lemah sesangat dh...lewat mlm hubby n ayh bawak g klinik...doc ckp FOOD POISONING...
Keesokannya tu da mula rasa period pain...tdo smpai tgahari sbb kebiasaan kalo period pain ni akn rasa lali n ngntuk aku pun xpasti kenapa...then bangun ja tengahari rasa lain mcm ja...g toilet n perasan ada darah sikit sebesar kepala mancis...cemas lah time tu...terus gitau mak...mak ckp slalunya kalo turun darah means tanda nk bersalin...pastu rasa sakit koi lama koi kerap...tapi masih boleh tahan sbb rasa mcm sakit time senggugut gitu...Kol hubby inform dia get ready in case kalo dh nk bersalin...so dlm jam 4 lebih gitu dah sampai hosp pantai sp...doc xterima sbb xckup peralatan untuk kes kelahiran bayi pramatang.mmg sedia maklum kalo xckup bln mmg private akn refer ke gov hospital...doc pakar ada check bukaan..2cm...n darah kuar mcm period...pnuh pad dh...so terus ke hospital Sp...p ke unit kecemasan...then doc scan bby...okay semua..doc ckp perlu amik suntikan Dexa.(matangkan paru-paru bayi)...
2x suntikan.skali lagi kna lebih kurang waktu subuh...tp xsempat subuh pun malam tu jugak deliver Akid.Xtahan sangat dh kena suntik Dexa...sakit sgt xtaw nk ckp..lpas suntik tu nurse suh p makan...mmg xda terus selera nk makan since tahan sakit...aku pun xsure yg sakit sgt tu sakit nk bersalin ke atau sbb sakit kna inject dexa.lpas tu nurse bawak p ward...parent n suami temankan...mmg xtahu apa nk buat...nk duduk xkna nk baring xkna...sakittttt oiii...lpas abis waktu melawat parent n hubby tggu kat surau...dlm jam 7 lebih gitu ha dah xtahan sakit sgt...kakak yg duk katil depan tu mai dkt aku..dia tanya skt sgt ke dik..aku angguk...dia suh aku tekan button kalo xtahan sngt dah...panggil nurse...elok ja kak tu p katil dia aku terus tekan button..
2 org nurse mai...aku pun gitau kata sakit sgt...nurse pun check bukaan dah 6 cm...terus tolak Masul LR...aku bersyukurla aku sakit pun sat ja..xmcm org lain lagi kesian...makan minggu...yg lagi lama pun ada.

masa kat LR tu Allah ja yg tahu...aku dgr suara bby nangis..sayup sayup ja..sbb bilik bersalin dekat dekat ja...doc n nurse mai tgk aku silih berganti..check tekanan...check itu ini...nurse suh aku sedut gas...tp jgn sedut lama sgt kang tidur...semakin sakit pulak...sambil baca doa doa yg mmg sll aku praktis sambil terjerit jerit kecil panggil nurse n doc mintak tlg...once doc masuk dia dia ajar kedudukan yg betul...teknik itu ini...once dh apply...doc check bukaan dah 9cm...after dat ha proses push...kena pulak episiotomi...sbb jntung bby dah slow...xlama pastu keluarlah Akid AlFateh...Alhamdulillah selamat melahirkan. =) doc letak Akid yg nngis kuat sangat atas perut...lpas baca bismillah terus potong tali pusat...

2 hari warded baby stay di NICU...second day baru dapat jumpa...Allah..happynya rasa...tgk bby kecik ja ha...risau pun ada..since berat pun 1.8kg.Kalau xkerana baby xckup bulan mmg aku langsung xtahu menahu pasal NICU.. hari kedua melawat bby kt NICU...cubaan pertama tukar pampers dia ha...masih kekok lagi...tp bole buat...nurse ajarkan.Then nk bg breastfeed pun kekok ha..almaklumlah ank pertama kan..aku claim bby xreti nk bf walhal aku yg xreti teknik yg sepatutnya...

hari ke 4 masalah bengkak susu...nurse bhgn penyusuan lah yg mai tlg...fuhh mmg mencabar..sakit tu mmg sakit sbb bengkak dah rasa mcm batu ha...tp masih bole tahan...nurse ckp kalo cmni maunya boleh demam...sapa yg nk tanya pasal ni boleh la tnya eh...nk jugak aku kongsikan how to overcome once dh jadik cmni kan...lagi lagi for those yg mcm aku ni...no experience at all

since aku kna episiotomi makanya pergerakan aku agak terbatas...tetapi masa stay kat ward n pindah ke NICU katil agak tinggi bg org yg punya keTINGGIan seropa aku ni...hihi...sakit nya tu kurasakan nyeri...bertahan ja lah...cuma risau takut takut benang tertetas kan..ha xpasal kna bukak jahitan n jahit smula...haish xnk makkk...xsanggup...masa kna jahit tu pun aku keja duk tnya nurse lmbt lagi ke nak siap...nurse ckp lmbt lagi...siap ja doc check tekan tekan situ adehhh...nyeri rasa...kuatkan hati...hehe

hari ke 4 bby room in...means stay skali dgn aku...dia duk sebelah katil...dlm bby cot.patutla org ckp bby prem ni cerdik...bila aku angkat kasi bf kat Akid selesai ja letak smula ats tilam dia...dia nangis jerit jerit kuat pulak tu ha..xpadan kecik..aku pun letak dia stay skali ats katil...tp mmg aku xtdur la risau kang dia jatuh katil...doc pantau keadaan Akid..n inform da bleh discharge yeahhh...

Berpantang kat rumah..mandi air daun kayu yg mak n ayh sediakan...bertungku...malasss...sampai tertidur..mak kejut suh bangun tungku betul betul..heee..zzzz again n again tejaga bila batu tungku tu jatuh atas lantai...bila mak n mak sdara ceta pasal kepentingan bertungku n pantang larang baru kusedar...so strictly follow...untuk kebaikan diri sendiri jugak.
Panjang lagik cetanya...seronok nk share...to be continue..till then Assalamualaikum.. =)


2 comments:

Z@i Z@mR33 said...

33 weeks?waaa...lg cpt dr kwn akak.kwn akak 35w tp dia sakit kjp ja.turun tnda pstu p spital tgk2 dh 7cm trus msuk LRpstu dlm stgh jam dh bsalin...Allah...mudahnya...akak czer....sobbbs

Che Wan AlFateh said...

=) ahah 33w...semoga bby kita sentiasa sht...=)